DIGITÁLIS TANKÖNYVTÁR

Az Oktatási Hivatal által fejlesztett, dinamikusan bővülő és megújuló Digitális Tankönyvtár (DTK) célja, hogy hiánypótló és színvonalas szakkönyvek közzétételével támogassa a felsőoktatásban résztvevők tanulását, tudományos munkáját.

Kulcsszavak: digitális tankönyvtár

Bárki ingyenesen hozzáférhet a felületre feltöltött digitális tartalmakhoz.

A honlapon a „Böngészés” vagy „Keresés” lehetőséget használva tudja az érdeklődő kiválasztani a megtekinteni kívánt tartalmat. 

A szolgáltatás használata térítésmentes.

Oktatási Hivatal

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az ingyenesen elérhető anyagok bárki számára hozzáférhetők és letölthetők. A www.tankonyvtar.hu felületen megtalálható 15 ezer kötetes tudástár különböző szakterületek anyagainak széles skáláját tartalmazza. A felhasználók egyebek közt jogi, műszaki, művészeti, informatikai, orvostudományi tananyagok közül is válogathatnak. Emellett a könyvtárban a felsőoktatás fejlesztését szolgáló európai uniós projektek során keletkezett szövegek is elérhetők. A tankönyvtárba PDF és EPUB formátumban kerülnek fel a jogtiszta, lektorált tananyagok. 

A tankönyvtárt 2005-ben a Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtámogatási Pályázat hívta életre, majd állománya a TÁMOP 4.1.2/A („Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés”) projekt nyertes pályázóinak munkáival bővült. A TÁMOP-4.2.5-09/1-2010-0002 kiemelt program („Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és a felsőoktatásban") új lendületet adott a tankönyvtárnak is, Az EFOP-3.4.5-VEKOP-17-2017-00001 („Rendszerszintű fejlesztések és hozzáférés bővítését szolgáló ágazati programok a felsőoktatásban”) európai uniós program keretében pedig 2020 januárjáig külsőleg és tartalmilag is megújult a DTK. 

2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról

248/2012. (VIII. 31.) Kormányrendelete a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény végrehajtásához szükséges egyes rendelkezésekről

OH