Foglalkoztatási jogviszony lekérdezése

Természetes személyek lekérdezhetik az egészségbiztosításra vonatkozó adataikat, ellenőrizhetik, hogy munkáltatójuk a munkaszerződésnek megfelelően jelentette-e be őket, és azt, hogy ennek alapján jogosultak-e egészségbiztosítási ellátásra.

Kulcsszavak: biztosított, egészségbiztosítás, bejelentés, ellátás, neak, nemzeti egészségbiztosítási alapkezelő, munkaviszony, munkavállaló, biztosítotti jogviszony, társadalombiztosítás, be vagyok jelentve, be vagyok-e jelentve

Az egészségbiztosítással rendelkező, vagy régebben rendelkezett személyek

Jelentkezzen be felhasználói neve és jelszava megadásával az Ügyfélkapuba a http://neak.gov.hu/ weboldal alján, majd válassza ki bal oldalon a „Biztosítási jogviszony” menüpontot, pár másodpercet követően megtekintheti az adatokat.

A jogviszony adatokról írásban is kérhető tájékoztatás, teljes bizonyító erejű magánokirat formájában, postai úton.

Személyesen, szóban az ügyfélszolgálatokon is kaphat tájékoztatást az érdeklődő.

A lekérdezés illetékmentes.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az írásbeli tájékoztatáshoz való kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz, Pest megye és a főváros esetén Budapest Főváros Kormányhivatalához kell benyújtani.

A foglalkoztatási jogviszony lekérdezésére továbbá lehetőség van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által fenntartott eBEV Portálon is. Szintén Ügyfélkapu-belépést követően van mód a lekérdezésre a

Ezt követően az „Új lekérdezést” kiválasztva meg kell adni az idősávot, hogy milyen időszakot kívánunk lekérdezni, majd a „Lekérdezés indítása” gombbal elindítani a lekérdezést. Néhány másodperc múlva az „Elkészült eredmények!”-re kattintva már letölthetjük az excel táblát, mely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé bejelentett biztosítotti adatainkat mutatja meg.

2019. évi CXXII. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről

386/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet az egészségbiztosítási szervekről

NISZ ZRT.