2010. évi LXXV. törvény (Efo.tv.) szerint létesíthető munkaviszony elektronikus bejelentésének támogatására készült, Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők számára.

">

Egyszerűsített foglalkoztatást bejelentő mobil alkalmazás

A mobilalkalmazás a 2010. évi LXXV. törvény (Efo.tv.) szerint létesíthető munkaviszony elektronikus bejelentésének támogatására készült, Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők számára.

Kulcsszavak: EFO, alkalmi munka, mobilapp, nav, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, egyszerűsített foglalkoztatás, foglalkoztatás, bejelentés, munkavállalás, Android, iOS

Saját Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező ügyfelek, akik legalább Android 4.3 vagy iOS 6.1 operációs rendszerű okostelefonnal rendelkeznek és letöltik a mobil alkalmazást. Az alkalmazás használatához internetkapcsolatra is szükség van.

Töltse le okostelefonjára az alkalmazást!

Válassza az egyedi bejelentés menüpontot, majd adja meg a következő adatokat:

Nyomja meg a beküldés gombot és ellenőrizze az adatokat!

Nyomja meg a tovább gombot és adja meg Ügyfélkapus felhasználói nevét és jelszavát, és véglegesítse bejelentését!

A TAJ- és adókártya számát lehetőség van a mobiltelefon kamerájával is megadni, tulajdonképpen a kártyán található vonalkód beolvasásával történik meg az adat bevitele.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató köteles még a munkavégzés megkezdése előtt bejelentést tenni (mobilappal, telefonon a 185-ös számon, vagy elektronikusan a T1042E nyomtatvány beküldésével).

A létesítendő munkaviszonnyal kapcsolatos adatokat a munkavégzés megkezdése előtt, tehát kizárólag előremutatóan lehet bejelenteni a NAV-hoz.

Előfeltétel az applikáció használatához: a munkáltató – kivéve: természetes személy, valamint előtársaság - rendelkezik az egyes adóügyek képviselő útján történő intézéséhez szükséges adó- és vámhatósági regisztrációval (ha még nem rendelkezik ilyennel, akkor képviseleti jogosultságát az EGYKE - Egységes Képviseleti Adatlapon kell bejelentenie).

A mobilapp ingyenesen letölthető, használatáért nem kell fizetni. A mobilalkalmazás használata nem mentesíti a munkáltatót a bejelentésből adódó költségek alól. 

A mobilapp tekintetében: NISZ Zrt.; a bejelentés tekintetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eljáró szerv. 

A mobilapp tekintetében szakmai felettes szerv: Belügyminisztérium;- a bejelentés tekintetében a Pénzügyminisztérium. 

 
További menüpontok az applikációban:
 
Haladó bejelentés
Azoknak a munkaadóknak javasolt, akik több munkavállalót foglalkoztatnak, vagy azoknak a könyvelőknek/ügyintézőknek, akik meghatalmazással bírnak több munkáltató nevében is, akár több munkavállalóra vonatkozó bejelentés megtételére.
Az alkalmazás képes eltárolni több munkáltató vagy munkavállaló adatát, ezzel is még gyorsabbá válhat a többször ismétlődő bejelentések beküldése.
 
Munkáltatók és munkavállalók
Az alkalmazásban a Munkáltatók menüben lehet felvenni azokat a munkáltatói adatokat, melyek nevében az alkalmazás felhasználója bejelentéseket küld be. A „Munkavállalók” menüben nyílik lehetőség felvenni azoknak a munkavállalóknak az adatait, akiket a munkáltatók foglalkoztatni fognak.
 
Eddigi bejelentések
A beküldött bejelentések ebben a menüpontban tekinthetők meg, és vonhatók vissza (figyelemmel a jogszabályi időkeretre). Az alkalmazás a félig kitöltött bejelentéseket viszont nem tárolja.
 
Könyvelői funkciók
A könyvelői adatok felvétele a bejelentés beküldéséhez nem kötelező, de a munkáltató havi összegző bevallásának (1508. számú elektronikus adatlap) beküldéséhez szükséges. Az alkalmazás ezt a bevallást nem készíti el, azonban az elkészítéséhez szükséges adatokat – amennyiben a könyvelői adatok adatmezőit kitöltik – munkáltatónként és havonta exportálni és e-mail mellékletként elküldeni képes. Ebben a menüpontban az alkalmazás a bejelentések adatait exportálja Excelben is olvasható formában.
 
Beállítások
Az alkalmazás által használt alapbeállítások rögzítésére van lehetősége ebben a menüpontban. Itt adható meg, hogy az alkalmazás milyen Ügyfélkapu felhasználónévvel küldjön be alapbeállításként bejelentést, illetve hogy Haladó bejelentés kitöltésénél melyik beállított munkáltató adatai jelenjenek meg.
 

2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről

NISZ ZRT.